Geschreven door collega Charlotte:
Voeding en lipoedeem
Het is belangrijk om onze bloedsuikerspiegel niet te
vaak te laten pieken. Bij deze piek komt namelijk een
ontstekingshormoon vrij wat zorgt voor
veranderingen in het lichaam. Het is dus belangrijk
om op te letten dat de voeding die je tot je neemt, je
bloedsuikerspiegel niet te hoog laten pieken. Houdt
daarom aan dat je tussen de 3-5 eetmomenten per
dag hebt.
Welke voedingsmiddelen kun je het beste vermijden?
•
Suiker laat de bloedsuikerspiegel stijgen,
bovendien heeft suiker verslavende
eigenschappen welke bepaalde functies in je
lichaam kunnen beïnvloeden. Als je bewust let op
minder suikerinname, zul je in het begin merken
dat dit gepaard kan gaan met hoofdpijn en
vermoeidheid. Dit komt omdat je lichaam letterlijk
af moet kicken van de suikers.
•
Transvetten. Omega-6 vetzuren stimuleren
ontstekingen. Omega-3 vetzuren remmen de
ontsteking. Door de bewerking van onze voeding
eten wij veel te veel omega-6 vetzuren.
Transvetten kunnen schadelijk zijn. Bij de
omzetting raken ze geoxideerd en kunnen ze de
lichaamscellen beschadigen. Verzadigde vetten
hebben géén dubbele binding en kunnen bij
verhitting niet in een transvet veranderen. Een
handig ezelsbruggetje hiervoor: Verzadigd begint
met de V van vast (roomboter, kokosolie, ghee).
Gebruik deze dus in de keuken om te verhitten.
Onverzadigd begint met de O van olie en
onverwarmd (olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie).
Gebruik deze dus aan de eettafel voor koud
gebruik.
Omega 3- vetzuren: zeegroenten, groene
bladgroenten, chiazaad, lijnzaadolie, vette vis (haring,
makreel, zalm, sardientjes) walnoot, pompoenpitolie.
Omega 6-vetzuren: Noten, zaden, wild vlees
Omega-9 vetzuren: Olijfolie, sesamzaad, avocado.
•
Melkproducten. Zuivel bevat lactose
(=melksuiker). Na de zoogperiode stopt op een
gegeven moment de productie van het enzym
lactase. Dit enzym is nodig voor de vertering van
lactose. Bij de afwezigheid van lactase kan het
melksuiker lactose niet goed worden verteerd en
kunnen er klachten ontstaan. Tevens kan zuivel
ook veel dierlijke hormonen bevatten welke een
negatief effect kunnen hebben op de mens.
Vervangen door notenproducten zoals: amandel-,
hazelnoot-, cashew-, macadamia of kokosmelk.
Kokosroom, kokosyoghurt, amandelyoghurt en
roomboter.
•
Bewerkt vlees en vis. Dit komt door de voeding die
de dieren hebben gekregen om snel te groeien
zoals tarwe, mais en soja. Hierdoor bevat dit vlees
een hoger gehalte van omega 6 wat zorgt voor de
ontstekingshormonen die in het vlees van het dier
komen wat wij vervolgens consumeren.
•
Producten zoals brood, pizza, crackers, koekjes,
snoep e.d. met glutenbevattende granen. Deze
producten bevatten antinutriënten, dit zijn stoffen
die vooral de opname van mineralen tegengaan.
Verder bevatten deze producten vaak
kunstmatige toevoegingen (e-nummers) die
verder geen voedingswaarde hebben maar je
lichaam wel energie kosten om dit uit te scheiden.
Ook bevatten deze producten vaak suikers en dit
zorgt weer voor de schommeling in de
bloedsuikerspiegel.
Wat dan wel? Meer groenten. Vervang tarwe/-
bloem/spelt/rogge/gerst e.d. voor producten
gemaakt van boekweit(meel), pitten en zaden (zoals
lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten)
amandel(meel), haver(meel).
Tips & Tricks
•
Kies 3 verschillende ontbijtrecepten en varieer
hiermee.
•
Zorg voor voldoende kleur op je bord.
•
Lees goed de verpakkingen voordat je iets
koopt, eindigt er een ingrediënt op -ose? Dan is dit
suiker.
•
Toch liever zuivel? Kies dan eerder voor geiten-
of schapenmelkproducten.
•
Voeg eens wat kokosolie toe aan je smoothie om
aan je vetten te komen.
•
Kies bij het eten van vlees het liefst voor kip
(kalkoen, kwartel, fazant) of vis (rood vlees niet
vaker dan 2x per week).
•
Visolie is een goed supplement ter
ondersteuning van je gezondheid.
•
Voeg psylliumvezels toe aan je dagelijkse
voeding (eerste week 1 theelepel per dag, vanaf
tweede week 2 theelepels per dag).
*bovenstaande informatie hebben wij opgedaan
tijdens cursussen en scholingen. Wij kunnen u ook
doorverwijzen naar een diëtist voor verdere
informatie. De onderzoeken die wij hebben gebruikt
om dit te schrijven, geven wel duidelijk aan dat er
meer onderzoek nodig is m.b.t. voeding en
lipoedeem.
Blog:
Lipoedeem en voeding