HUIDTHERAPIE GELDERBLOM DILLENBURGSINGEL 122 3136 ED VLAARDINGEN TEL.: 010 737 17 33 E-MAIL: INFO@HUIDTHERAPIE-GELDERBLOM.NL
Geschreven door collega Charlotte: Voeding en lipoedeem Het is belangrijk om onze bloedsuikerspiegel niet te vaak te laten pieken. Bij deze piek komt namelijk een ontstekingshormoon vrij wat zorgt voor veranderingen in het lichaam. Het is dus belangrijk om op te letten dat de voeding die je tot je neemt, je bloedsuikerspiegel niet te hoog laten pieken. Houdt daarom aan dat je tussen de 3-5 eetmomenten per dag hebt. Welke voedingsmiddelen kun je het beste vermijden? Suiker laat de bloedsuikerspiegel stijgen, bovendien heeft suiker verslavende eigenschappen welke bepaalde functies in je lichaam kunnen beïnvloeden. Als je bewust let op minder suikerinname, zul je in het begin merken dat dit gepaard kan gaan met hoofdpijn en vermoeidheid. Dit komt omdat je lichaam letterlijk af moet kicken van de suikers. Transvetten. Omega-6 vetzuren stimuleren ontstekingen. Omega-3 vetzuren remmen de ontsteking. Door de bewerking van onze voeding eten wij veel te veel omega-6 vetzuren. Transvetten kunnen schadelijk zijn. Bij de omzetting raken ze geoxideerd en kunnen ze de lichaamscellen beschadigen. Verzadigde vetten hebben géén dubbele binding en kunnen bij verhitting niet in een transvet veranderen. Een handig ezelsbruggetje hiervoor: Verzadigd begint met de V van vast (roomboter, kokosolie, ghee). Gebruik deze dus in de keuken om te verhitten. Onverzadigd begint met de O van olie en onverwarmd (olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie). Gebruik deze dus aan de eettafel voor koud gebruik. Omega 3- vetzuren: zeegroenten, groene bladgroenten, chiazaad, lijnzaadolie, vette vis (haring, makreel, zalm, sardientjes) walnoot, pompoenpitolie. Omega 6-vetzuren: Noten, zaden, wild vlees Omega-9 vetzuren: Olijfolie, sesamzaad, avocado. Melkproducten. Zuivel bevat lactose (=melksuiker). Na de zoogperiode stopt op een gegeven moment de productie van het enzym lactase. Dit enzym is nodig voor de vertering van lactose. Bij de afwezigheid van lactase kan het melksuiker lactose niet goed worden verteerd en kunnen er klachten ontstaan. Tevens kan zuivel ook veel dierlijke hormonen bevatten welke een negatief effect kunnen hebben op de mens. Vervangen door notenproducten zoals: amandel-, hazelnoot-, cashew-, macadamia of kokosmelk. Kokosroom, kokosyoghurt, amandelyoghurt en roomboter. Bewerkt vlees en vis. Dit komt door de voeding die de dieren hebben gekregen om snel te groeien zoals tarwe, mais en soja. Hierdoor bevat dit vlees een hoger gehalte van omega 6 wat zorgt voor de ontstekingshormonen die in het vlees van het dier komen wat wij vervolgens consumeren. Producten zoals brood, pizza, crackers, koekjes, snoep e.d. met glutenbevattende granen. Deze producten bevatten antinutriënten, dit zijn stoffen die vooral de opname van mineralen tegengaan. Verder bevatten deze producten vaak kunstmatige toevoegingen (e-nummers) die verder geen voedingswaarde hebben maar je lichaam wel energie kosten om dit uit te scheiden. Ook bevatten deze producten vaak suikers en dit zorgt weer voor de schommeling in de bloedsuikerspiegel. Wat dan wel? Meer groenten. Vervang tarwe/-bloem/spelt/rogge/gerst e.d. voor producten gemaakt van boekweit(meel), pitten en zaden (zoals lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten) amandel(meel), haver(meel). Tips & Tricks Kies 3 verschillende ontbijtrecepten en varieer hiermee. Zorg voor voldoende kleur op je bord. Lees goed de verpakkingen voordat je iets koopt, eindigt er een ingrediënt op -ose? Dan is dit suiker. Toch liever zuivel? Kies dan eerder voor geiten- of schapenmelkproducten. Voeg eens wat kokosolie toe aan je smoothie om aan je vetten te komen. Kies bij het eten van vlees het liefst voor kip (kalkoen, kwartel, fazant) of vis (rood vlees niet vaker dan 2x per week). Visolie is een goed supplement ter ondersteuning van je gezondheid. Voeg psylliumvezels toe aan je dagelijkse voeding (eerste week 1 theelepel per dag, vanaf tweede week 2 theelepels per dag). *bovenstaande informatie hebben wij opgedaan tijdens cursussen en scholingen. Wij kunnen u ook doorverwijzen naar een diëtist voor verdere informatie. De onderzoeken die wij hebben gebruikt om dit te schrijven, geven wel duidelijk aan dat er meer onderzoek nodig is m.b.t. voeding en lipoedeem.
AFSPRAAK MAKEN BLOG: LIPOEDEEM  EN VOEDING
Geschreven door collega Charlotte: Voeding en lipoedeem Het is belangrijk om onze bloedsuikerspiegel niet te vaak te laten pieken. Bij deze piek komt namelijk een ontstekingshormoon vrij wat zorgt voor veranderingen in het lichaam. Het is dus belangrijk om op te letten dat de voeding die je tot je neemt, je bloedsuikerspiegel niet te hoog laten pieken. Houdt daarom aan dat je tussen de 3-5 eetmomenten per dag hebt. Welke voedingsmiddelen kun je het beste vermijden? Suiker laat de bloedsuikerspiegel stijgen, bovendien heeft suiker verslavende eigenschappen welke bepaalde functies in je lichaam kunnen beïnvloeden. Als je bewust let op minder suikerinname, zul je in het begin merken dat dit gepaard kan gaan met hoofdpijn en vermoeidheid. Dit komt omdat je lichaam letterlijk af moet kicken van de suikers. Transvetten. Omega-6 vetzuren stimuleren ontstekingen. Omega-3 vetzuren remmen de ontsteking. Door de bewerking van onze voeding eten wij veel te veel omega-6 vetzuren. Transvetten kunnen schadelijk zijn. Bij de omzetting raken ze geoxideerd en kunnen ze de lichaamscellen beschadigen. Verzadigde vetten hebben géén dubbele binding en kunnen bij verhitting niet in een transvet veranderen. Een handig ezelsbruggetje hiervoor: Verzadigd begint met de V van vast (roomboter, kokosolie, ghee). Gebruik deze dus in de keuken om te verhitten. Onverzadigd begint met de O van olie en onverwarmd (olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie). Gebruik deze dus aan de eettafel voor koud gebruik. Omega 3- vetzuren: zeegroenten, groene bladgroenten, chiazaad, lijnzaadolie, vette vis (haring, makreel, zalm, sardientjes) walnoot, pompoenpitolie. Omega 6-vetzuren: Noten, zaden, wild vlees Omega-9 vetzuren: Olijfolie, sesamzaad, avocado. Melkproducten. Zuivel bevat lactose (=melksuiker). Na de zoogperiode stopt op een gegeven moment de productie van het enzym lactase. Dit enzym is nodig voor de vertering van lactose. Bij de afwezigheid van lactase kan het melksuiker lactose niet goed worden verteerd en kunnen er klachten ontstaan. Tevens kan zuivel ook veel dierlijke hormonen bevatten welke een negatief effect kunnen hebben op de mens. Vervangen door notenproducten zoals: amandel-, hazelnoot-, cashew-, macadamia of kokosmelk. Kokosroom, kokosyoghurt, amandelyoghurt en roomboter. Bewerkt vlees en vis. Dit komt door de voeding die de dieren hebben gekregen om snel te groeien zoals tarwe, mais en soja. Hierdoor bevat dit vlees een hoger gehalte van omega 6 wat zorgt voor de ontstekingshormonen die in het vlees van het dier komen wat wij vervolgens consumeren. Producten zoals brood, pizza, crackers, koekjes, snoep e.d. met glutenbevattende granen. Deze producten bevatten antinutriënten, dit zijn stoffen die vooral de opname van mineralen tegengaan. Verder bevatten deze producten vaak kunstmatige toevoegingen (e-nummers) die verder geen voedingswaarde hebben maar je lichaam wel energie kosten om dit uit te scheiden. Ook bevatten deze producten vaak suikers en dit zorgt weer voor de schommeling in de bloedsuikerspiegel. Wat dan wel? Meer groenten. Vervang tarwe/- bloem/spelt/rogge/gerst e.d. voor producten gemaakt van boekweit(meel), pitten en zaden (zoals lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten) amandel(meel), haver(meel). Tips & Tricks Kies 3 verschillende ontbijtrecepten en varieer hiermee. Zorg voor voldoende kleur op je bord. Lees goed de verpakkingen voordat je iets koopt, eindigt er een ingrediënt op -ose? Dan is dit suiker. Toch liever zuivel? Kies dan eerder voor geiten- of schapenmelkproducten. Voeg eens wat kokosolie toe aan je smoothie om aan je vetten te komen. Kies bij het eten van vlees het liefst voor kip (kalkoen, kwartel, fazant) of vis (rood vlees niet vaker dan 2x per week). Visolie is een goed supplement ter ondersteuning van je gezondheid. Voeg psylliumvezels toe aan je dagelijkse voeding (eerste week 1 theelepel per dag, vanaf tweede week 2 theelepels per dag). *bovenstaande informatie hebben wij opgedaan tijdens cursussen en scholingen. Wij kunnen u ook doorverwijzen naar een diëtist voor verdere informatie. De onderzoeken die wij hebben gebruikt om dit te schrijven, geven wel duidelijk aan dat er meer onderzoek nodig is m.b.t. voeding en lipoedeem.
Blog: Lipoedeem en voeding
AFSPRAAK MAKEN HUIDTHERAPIE GELDERBLOM DILLENBURGSINGEL 122 3136 ED VLAARDINGEN TEL.: 010 737 17 33 E-MAIL: INFO@HUIDTHERAPIE-GELDERBLOM.NL FIBROMEN STEELWRATJES BLOG: LIPOEDEEM EN VOEDING